2012. szeptember 25., kedd

Nem várt leállás bosszantotta a BlackBerry felhasználókat

Szeptember 21-én kellemetlen meglepetés érte a kanadai okostelefon felhasználóit az EMEA régióban. A nap folyamán a mobil tulajdonosok egy része, nem tudott hozzáférni levelezéséhez, valamint nem tudott böngészni. Tulajdonképpen csak a legalapvetőbb funkciók voltak elérhetőek, így például a hanghívás és az sms. Ami lássuk be elég kellemetlen, lévén egy okos telefonról szó.


Ismételt leállás
A szolgáltatás akadozása a BlackBerry felhasználók számára nem teljesen ismeretlen, ugyanis tavaly ősszel hasonló eset történt. Akkor azonban sokkal nagyobb volt a probléma, az internetszolgáltatás napokon keresztül használhatatlan volt. Ezt követően a RIM egy YouTube videón keresztül kért bocsánatot felhasználóitól.
Jelen esetben Twitter oldalukon jelezték, hogy Európában, Közép-Keleten és Afrikában akadozásokra számíthatnak az ügyfeleik. Továbbá elnézést kértek és az ügy jövőbeni kivizsgálását ígérték.

Kiket érinthetett a probléma?
A mai napra természetesen már helyre álltak a cég szolgáltatásai, így újra elérhetőek az e-mailek, alkalmazások stb. Pontos adatok nincsenek arról, hogy felhasználók mekkora hányadát érinthetette a leállás. Egyes értesülések szerint azonban, főként a Vodafone angliai ügyfelei lettek az áldozatok. A Vodafone a híresztelésre egy közlemény kiadásával reagált, amelyben igazolják, hogy a felhasználói közül sokan jelezték fennakadást.

Mi lehet a háttérben?
A szolgáltatás viszonylag hamar helyreállt, az azonban még tisztázatlan, hogy mi okozta a kimaradást. Tavaly októberben amikor több napig hibásan működött a redszer összetett volt a probléma. A kiinduló pont egy kulcsfontosságú hálózati elem meghibásodása volt, ez azonban magában még nem okozott volna ekkora bajt. Ám az ilyenkor életbe lépő helyettesítő protokoll sem működött úgy, ahogy az előzetes tesztek alapján kellett volna neki. A végső problémát pedig az okozta, hogy a rendszer leállásakor az üzenetek továbbítása is megszakadt, melynek következtében sok kézbesítetlen e-mail torlódott fel. Ez pedig akkora megterhelést okozott a rendszernek, hogy egy újabb összeomláshoz vezetett.
A múlt heti leállás hátterében, valószínűleg nincs ekkora összefüggő rendszerhiba. Hiszen jelen esetben csak egy fél napos akadozás volt érzékelhető, amelynek okozóját hamar javíthatták, mert még a nap folyamán helyreállt a szolgáltatás.

Rossz időzétés?
A sors iróniája, hogy ez a leállás épp akkor következett be amikor minden az új iPhone körül forog. Ennek hírére pedig könnyen lehet, hogy az új vásárlók inkább az Apple mellé állnak majd, így a BlackBerry egyre jobban kiszorulhat az okostelefonok piacáról.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése