2012. december 2., vasárnap

Internetezés az okostévéken

A Smart Tv-k nagy mértékben fellendíthetik a szórakoztató elektronikai üzletágat. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy az internetezési funkciója ezeknek a készülékeknek soha nem lesz kihasznált.

Mitől okos egy tv?
Sokan amikor a munkából hazaérnek, már nem akarnak ismét számítógép elé ülni. Ám mégis  szívesen tudnának meg egy-két új hírt, vagy a másnapi időjárást az internet segítségével. Erre kínálhatnak megoldást az úgynevezett okostévék. De mitől lehet egy tv-t okosnak titulálni? Tulajdonképpen a telefonoknál megszokott funkcionalitás átvételéről van szó. Ezek a készülékek internetképesek, valamint számos extra lehetőséget kínálnak: online szolgáltatás és letölthető szoftver tartozik hozzájuk. Így például a Samsung tv-ken lehet webet böngészni, videotelefonálni, internetes időjárás-előrejelzést megtekinteni, facebookozni stb. De a Samsung mellett az LG is jelen van ezen a piacon.

Miért nem netezünk?
Az előrejelzések szerint az eladott okostévék száma növekedni fog, mégis több mint felüket hagyományos módon fogják használni. Ennek egyik oka, hogy a 2011-ben vagy idén vásárolt készülékek használhatóak lesznek online videók streamelésére, de később hiányozni fog a processzorteljesítmény és a hardver a jövőbeli funkciók támogatásához. Tehát minden megvásárolt termék 2015-re elavulttá fog válni. 
A másik ok pedig az lehet, hogy az emberek többsége egyszerűen idegenkedik a tv-n való internetezéstől.

Jóslatok
Ebben az évben 54 millió Smart TV-t fognak értékesíteni, 2017-re pedig ez a szám több mint 220 milló lesz. Így nagyjából a háztartások 31 százalékában lesz okostévé.  A legnagyobb probléma azonban továbbra is az, hogy nincsenek egységes platformok és szabványok. Ennek következtében nem lehet az alkalmazásokat különböző eszközökön használni. Andrew Ladbrook, az Informa Telecoms @ Media elemzője szerint ezek a tévék akkor lesznek igazán "okosok", ha majd beszéd- és gesztusvezérlési funkciókat  és más készülékekkel való kommunikációs lehetőségeket fognak kínálni. 

Samsung felhőszolgáltatások
A Samsungnak elérhetőek az új felhőszolgáltatásai, amelyek segítségével még többet lehet a Smart TV-kből kihozni. Social TV segítségével elérhető például a Skype. A Family Store révén a család tagjai könnyen kapcsolatban maradhatnak egymással, például képeket oszthatnak meg. A Fitness funkciók segítségével okostelefont, táblagépet kapcsolhatunk a tv-hez a mobile fitness alkalmazáson keresztül. A Kids oktató jellegű játékok, mesék és jutalomfeladatok egész tárházát kínálja.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése